Wat zijn crediteuren

Crediteuren zijn consumenten of bedrijven die nog geld van jou krijgen. Crediteuren zijn vaak terug te vinden op de balans en worden ook wel schuldeisers genoemd. Omdat crediteuren schulden zijn staan ze op de rechterkant van de balans ook wel de passiva of de creditkant genoemd. Voorbeelden van crediteuren zijn bijvoorbeeld je leveranciers die je nog niet hebt betaald. 

Begrip crediteuren

Crediteuren zijn dus consumenten of bedrijven die nog geld van jou krijgen. Dit worden ook wel schuldeisers genoemd. Doordat de crediteuren schulden zijn staan ze aan de rechterkant van de balans. Ook wel de creditzijde genoemd. 

Crediteuren op de balans

Zoals eerder verteld vallen de crediteuren onder schulden waardoor ze thuis horen op de rechterkant van de balans ook wel de creditzijde genoemd. De crediteuren vallen onder kort vreemd vermogen. Het vreemd vermogen van de onderneming zijn de schulden van een onderneming. Het vreemd vermogen word opgedeeld in lang- en kort vreemd vermogen. Lang vreemd vermogen zijn bijvoorbeeld hypotheken dit zijn langetermijnschulden en kort vreemd vermogen zijn korte schulden. Onder de korte schulden vallen de crediteuren. 

Meer weten over een balans? Lees dan wat is een balans

Cash is king

Cash is king ook wel geld is koning is een bekend begrip binnen ondernemingen. Veel bedrijven betalen hun crediteuren zo lang mogelijk niet. Dit doen bedrijven niet omdat ze geen geld hebben, maar omdat ze in de tijd dat ze de crediteur niet betalen weer andere dingen met dat geld kunnen doen. Dit kan bijvoorbeeld zijn om nog rente te verdienen op het bedrag of meer geld in een advertentie te kunnen stoppen waardoor er meer uitkomt. 

Het advies aan bedrijven is vaak daarom ook: Betaal facturen zo laat mogelijk en stuur facturen zo vroeg mogelijk. Zo heb je zo snel en zo lang mogelijk het geld waarmee je weer meer geld kan verdienen. 

Verschil crediteur en debiteur 

Er word altijd gepraat over twee termen: Debiteuren en crediteuren. Crediteuren zijn bedrijven of consumenten waar jij als bedrijf een schuld bij hebt. Debiteuren zijn consumenten of bedrijven die een schuld bij jou hebben. Als je voorraad inkoopt bij een leverancier worden jouw crediteuren hoger en bij de leverancier worden de debiteuren hoger omdat er een schuld naar jou uitstaat. 

  • Een crediteur is een persoon, bedrijf of instelling aan wie je geld schuldig bent. Deze schulden komen aan de passiva kant van de balans te staan.
  • Een debiteur is een klant die de factuur heeft ontvangen, maar nog niet betaald heeft. De klant kan een bedrijf, persoon of instelling zijn. Een debiteur komt aan de activa kant van de balans. 
Meer over debiteuren? Lees wat zijn debiteuren.

Crediteuren bijhouden

Crediteuren zijn gemakkelijk bij te houden met een boekhoudprogramma. Je kunt gemakkelijk facturen inboeken in je boekhoudsysteem en de status van betaling hierbij ook aangeven. Zo krijg je een makkelijk overzicht of er wel of niet betaald is. 

Betalingstermijn crediteur

De betalingstermijn van een crediteur verschilt per bedrijf. De betalingstermijn is vaak onderin een factuur te vinden en is standaard 14 dagen. Ook is de betalingstermijn vaak te vinden in de algemene voorwaarden van een bedrijf. Als een factuur niet binnen de betalingstermijn betaald word, kun je een aanmaning sturen naar een bedrijf. Uiteindelijk kan een bedrijf naar een incassobureau stappen als je nog steeds je facturen niet betaald. 

wat zijn crediteuren

Tips voor crediteurenbeheer

  • Maak van tevoren duidelijke afspraken

Vermeld altijd duidelijk wat je precies gaat leveren en je betaaltermijn. Zo kan er na levering geen discussie ontstaan hierover en kun je maatregelen nemen als er niet op tijd betaald word. 

  • Voeg een algemene voorwaarden toe 

Voeg altijd een algemene voorwaarden toe en vermeld hierin wat de rechten en plichten van jou en je klant zijn. Zo kan er achteraf geen discussie ontstaan over de levering. 

  • Kijk de factuur na op wettelijke eisen

Een factuur die niet aan de wettelijke eisen voldoet, kun je weer retourneren tot de factuur wel voldoet aan de wettelijke eisen. Weten hoe je een factuur maakt? Lees dan factuur maken of offerte maken

  • Bewaar al je facturen op dezelfde plek 

Bewaar al je facturen op dezelfde plek. Doe of alles digitaal via een boekhoudprogramma of doe alles op papier. Ben je op zoek naar een goed boekhoudprogramma? Vergelijk dan boekhoudprogramma’s op onze website. 

Boekhouding uitbesteden

Als je een bedrijf hebt kun je ervoor kiezen om de boekhouding zelf te doen of de boekhouding uit te besteden. Wij raden aan om de boekhouding uit te besteden als boekhouding niet jouw vak is. Een boekhouder is op de hoogte van de nieuwste wet en regelgeving en kan vrijwel foutloos te werk gaan. Ben je op zoek naar een goede boekhouder? Vraag dan een offerte aan op onze website en ontvang tot wel 4 verschillende offertes van verschillende boekhouders. 

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn

Relevante artikelen

Wat is een jaarrekening?

Wat is een jaarrekening?

Een jaarrekening is een financieel verslag dat eenmaal per jaar door een onderneming wordt opgesteld en vrijgegeven. Het overzicht bevat informatie over de inkomsten, uitgaven

Lees verder »
Wat zijn kortlopende schulden?

Wat zijn kortlopende schulden?

Kortlopende schulden zijn schulden die korter zijn dan 1 jaar. Dit kunnen zaken zijn als kortlopende leningen, te betalen rekeningen en werknemerslonen. Door deze verplichtingen

Lees verder »
wat is een debiteur

Wat is een debiteur?

Een debiteur is een klant die een factuur van jou heeft ontvangen, maar deze nog niet heeft betaald. Als dit het geval is word dit

Lees verder »