Wat is stakingswinst en stakingsaftrek?

Wat is stakingswinst en stakingsaftrek? Dit leggen wij jou haarfijn uit in dit artikel! Help je hulp nodig bij het bepalen van je stakingsaftrek of stakingswinst? Schakel dan een boekhouder in.

Als je stopt met je onderneming dan kun je in aanmerking komen voor stakingsaftrek. Als je stopt met je onderneming kan het zijn dat dit je winst oplevert. Levert je bedrijf winst op? Dan moet je stakingswinst betalen. Stakingswinst berekenen kan erg ingewikkeld zijn. Vrijwel elke ondernemer schakelt hiervoor een boekhouder in om advies in te winnen over deze kwestie. 

 

Hulp met stakingsaftrek en stakingswinst

Heb je hulp nodig met stakingsaftrek en stakingswinst berekenen? Vraag dan hulp aan een boekhouder. Dit is wellicht niet fijn als je stopt met je onderneming, maar het laatste wat je wilt, is dat de belastingdienst nog achter je aankomt omdat je je stakingswinst niet juist hebt opgegeven. 

 

Stakingsaftrek

Als je je bedrijf dus met winst verkoopt heet dit stakingswinst. Door stakingsaftrek kun je weer dingen van die winst aftrekken waardoor je minder belasting hoeft te betalen. Door dit juist te doen kun je dus geld besparen. De stakingswinst kan bijvoorbeeld worden gebruikt om lijfrentepremies te betalen. Hierdoor zal de winst minder zijn en hoef je dus minder belasting te betalen over deze winst. Deze lijfrentepremies kun je van je inkomsten aftrekken.

 

Wanneer heb je recht op stakingsaftrek

  • Je bent een ondernemer
  • Je gaat stoppen met je ondernemer
  • Het stoppen van de onderneming levert je winst op

Wat is stakingswinst 

Stakingswinst is wanneer je je bedrijf hebt gestopt, alle schulden hebt betaald en er nog steeds geld over is. Aan dit geld heb je dus geen kosten meer en kun je aan jezelf uitkeren. Dit geld staat bekend als stakingswinst. Als je stopt met je bedrijf zijn er vaak veel dingen die je kunt verkopen omdat je dit niet meer nodig hebt. Dit zijn dingen zoals je laptop, bureau of bureaustoel. Al deze dingen leveren geld op en tellen mee voor je stakingswinst totaal. 

Stakingswinst kan dus worden opgeteld bij je inkomsten. Hier betaal je dus belasting over. Door stakingsaftrek betaal je minder inkomstenbelasting. 

 

Wanneer stakingswinst

Als je stopt met je bedrijf komt hier meer bij kijken dan op je balans staat omdat je echt alles verkoopt. Soms kan een bepaald recept of een geheime leverancier je al veel geld opleveren. De waarde voor je kennis of contacten staat natuurlijk niet op de balans aangegeven, maar word bij het stoppen van de onderneming wel belast. Ook zijn dit andere materiële zaken zoals een bedrijfspand die je voor je onderneming hebt gekocht die meer waard is geworden. 

 

Hoeveel stakingsaftrek kan ik krijgen?

Er geld een maximale hoeveelheid geld dat je kunt aftrekken van je stakingswinst. In 2019 was dit bedrag rond de € 3.630.

 

Redenen stoppen met een onderneming 

Veel bedrijven stoppen omdat er na een lange tijd geen winst word gemaakt en dat ze door de bedrijfsvoering niet rond kunnen komen. Vaak zal er bij een verlies draaiende onderneming ook geen stakingswinst of stakingsaftrek van toepassing zijn. Andere redenen om te stoppen is het overlijden van de eigenaar van de onderneming of een scheiding als iemand in gemeenschap van goederen is getrouwd. 

 

Stoppen door overlijden

Als de onderneming ermee stopt door overlijden van de eigenaar kan het zijn dat de schulden van de onderneming gaan naar de nabestaanden. Vaak kiezen de nabestaanden ervoor om het bedrijf dan te verkopen. Door het bedrijf te verkopen hoeft er geen belasting betaald te worden. 

stakingswinst

Stakingswinst is het geld wat je overhoudt nadat je gestopt bent met je onderneming en al je schulden betaald hebt en al de bezittingen van de onderneming verkocht hebt. 

Stakingsaftrek is het bedrag dat je kan aftrekken van je stakingswinst. Dit bedrag is rond de € 3.620.

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn

Relevante artikelen

Wat zijn kortlopende schulden?

Wat zijn kortlopende schulden?

Kortlopende schulden zijn schulden die korter zijn dan 1 jaar. Dit kunnen zaken zijn als kortlopende leningen, te betalen rekeningen en werknemerslonen. Door deze verplichtingen

Lees verder »
wat is een debiteur

Wat is een debiteur?

Een debiteur is een klant die een factuur van jou heeft ontvangen, maar deze nog niet heeft betaald. Als dit het geval is word dit

Lees verder »
wat zijn crediteuren

Wat zijn crediteuren

Crediteuren zijn consumenten of bedrijven die nog geld van jou krijgen. Crediteuren zijn vaak terug te vinden op de balans en worden ook wel schuldeisers

Lees verder »