Wat is omzetbelasting?

Wat is omzetbelasting? Omzetbelasting is de belasting die consumenten en bedrijven betalen over goederen en diensten. De belasting die wordt betaald staat ook wel bekend als de belasting toegevoegde waarde (btw).

Belastingtarieven omzetbelasting

Er zijn drie soorten btw die betaald worden door consumenten en bedrijven. Dit zijn de volgende tarieven:

  • 21% btw: Vaak luxe goederen zoals kleding.
  • 9 % btw: Vaak primaire levensbehoeftes zoals voedsel.
  • 0 % btw: Speciale goederen zoals medicijnen

21% kom je het meeste tegen als je luxeartikelen gaat kopen. Deze goederen heb je niet primair nodig en koop je eerder voor de lol. Dit zijn producten zoals een telefoon of een leuk kledingstuk. Ook heb je 9% btw deze btw zul je voornamelijk vinden in winkels zoals de supermarkten waar ze primair voedsel verkopen. Voedsel valt onder de eerste levensbehoefte en hier betaal je 9% btw over. Ook heb je sommige producten waar je geen btw over betaald. Je betaalt vaak geen btw over medicijnen. 

 

Wie betaald omzetbelasting?

Je betaalt als particulier en als bedrijf beide omzetbelasting. Als bedrijf betaal je het aan de belastingdienst en als particulier betaal je het aan het bedrijf waarnaar het bedrijf het vervolgens afdraagt aan de belastingdienst. De meeste bedrijven rekenen hierom de btw niet als omzet, de omzet inclusief de btw wordt ook wel de consumentenomzet genoemd. 

 

Btw betalen als consument 

Als consument betaal je over alles wat je koopt belasting. Omdat je niet door hebt dat je hier belasting over betaald staat dit bekend als indirecte belasting. Over alles wat je als consument koopt, betaal je 9% of 21%. Dit percentage wat jij als consument bij de winkel betaald, moet de winkel betalen aan de belastingdienst. 
Btw betalen als bedrijf 

Als bedrijf betaal je direct belasting. Als een consument iets bij jou koopt dan verreken je in dit bedrag de btw. Deze btw moet je vervolgens afstaan bij de belastingdienst. Deze afdracht van je btw word ook wel de omzetbelasting genoemd ofwel de btw-aangifte.

Wat is omzetbelasting

Hoe bereken ik hoeveel omzetbelasting ik moet betalen?

Het berekenen van omzetbelasting is relatief simpel. Je kijkt hierbij naar de inkomsten en de uitgaven. Als bedrijf kun je je zakelijke kosten terugvragen. Over zakelijke aankopen kun je je btw terugvragen. Over je verkopen moet je belasting betalen. De hoeveelheid die je terugkrijgt en de hoeveelheid die moet betalen worden met elkaar verrekent. Hier komt vervolgens uit of je belasting terugkrijgt of dat je belasting moet betalen. Om dit gemakkelijk te doen kun je het beste een boekhoudprogramma gebruiken bij weinig facturen. Als je meer facturen hebt, is het aan te raden om een boekhouder in te schakelen.

 

Boekhouder inschakelen

Een boekhouder inschakelen kan makkelijk via onze website. Je vraagt een offerte aan en je ontvangt tot wel vier op maat gemaakte offertes van verschillende boekhouders uit jouw regio. 

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn

De btw die je moet afdragen over je producten. Dit kan 21% of 9% zijn.

Gerelateerde artikelen

Wat zijn kortlopende schulden?

Wat zijn kortlopende schulden?

Kortlopende schulden zijn schulden die korter zijn dan 1 jaar. Dit kunnen zaken zijn als kortlopende leningen, te betalen rekeningen en werknemerslonen. Door deze verplichtingen

Lees verder »
wat is een debiteur

Wat is een debiteur?

Een debiteur is een klant die een factuur van jou heeft ontvangen, maar deze nog niet heeft betaald. Als dit het geval is word dit

Lees verder »
wat zijn crediteuren

Wat zijn crediteuren

Crediteuren zijn consumenten of bedrijven die nog geld van jou krijgen. Crediteuren zijn vaak terug te vinden op de balans en worden ook wel schuldeisers

Lees verder »