Wat is omzet?

Op deze pagina zullen wij je haar fijn vertellen wat omzet precies is. Omzet zijn al verdiensten van een bedrijf over een bepaalde periode. Deze verdiensten kunnen verkregen worden door het bijvoorbeeld leveren van producten en/of diensten. 

Hoe ziet omzet eruit?

De inkomsten die binnenkomen word omzet genoemd. Deze inkomsten kunnen voorkomen uit de bedrijfsactiviteiten van een onderneming. Vaak verkoopt een onderneming een product of dienst waar mensen geld voor betalen. Dit geld wat dit oplevert, word ook wel omzet genoemd. Als je over omzet praat, praat je over geld. Dit geld word uitgedrukt in euro’s. 

Winst berekenen met je omzet

Als je je omzet weet dan kun je je winst gaan berekenen. Je omzet komt helemaal bovenaan de som te staan. Als eerste trek je hier de inkoopwaarde van de omzet van af. Dan heb je de brutowinst. Vervolgens kun je de rest van de kosten van de brutowinst aftrekken. Als je dit hebt gedaan dan kom je uiteindelijk uit op de nettowinst. De nettowinst is wat je uiteindelijk overhoud en wat je dus echt in je eigen zak kan stoppen. 

Consumenten omzet

Als je je omzet binnenkrijgt dan heb je te maken met de omzet inclusief btw. Binnen de boekhouding wordt nooit gerekend met getallen inclusief de btw omdat de btw direct moet worden afgedragen bij de belastingdienst met de omzetbelasting ofwel de btw-aangifte genoemd. Je trekt voordat je gaat rekenen dus eerst de btw van de omzet af. De btw kan 21%, 9% op 0% bedragen. Meer weten over de btw? Lees: Wat is btw

 

Voorbeeld omzet berekenen

Om duidelijk te krijgen wat omzet precies is en hoe je dit berekent, zal er een voorbeeld gegeven worden. Een ondernemer verkoopt wasmachines, drogers en koelkasten. Aan wasmachines heeft de ondernemer € 3500,- inclusief btw verdient, aan drogers € 2000,- inclusief btw en aan koelkasten € 800,- inclusief btw. Hier moet je dus als eerste stap de btw van af gaan trekken.

 

Omzet wasmachines inclusief btw (21%)

€ 3.500 

Omzet droger inclusief btw (21%)

€ 2000

Omzet koelkasten inclusief btw (21%)

€ 800 

 

+

Consumenten omzet

€ 6.300 / 1.21 * 100

Omzet

€ 6.300 / 1.21 * 100 = € 5.206,61

Inkoopwaarde omzet

€ 3.000 

 

Brutowinst

€ 2.206,61

Bedrijfskosten

€ 1.000

 

Nettowinst

€ 1.206,61

Makkelijk je omzet berekenen

Als je makkelijk overzicht wilt krijgen in je brutowinst en nettowinst. Kun je gebruik maken van een boekhoudprogramma. Deze programma’s kun je al je facturen gemakkelijk invoeren zodat je duidelijk overzicht hebt in hoeveel winst je hebt gemaakt en hoeveel omzet je hebt gemaakt. Ook kan je een boekhouder je hier goed bij helpen hier zicht in te krijgen. Een boekhouder weet alles van de financiële administratie af en kan je wijzen op bepaalde belastingvoordelen. 

Boekhouder inschakelen

Wij van BoekhouderNu weten hoe belangrijk een goede boekhouder kan zijn. Een goede boekhouder is een investering en verdiend zichzelf zeker terug. Op BoekhouderNu vraag je een offerte aan en ontvang je vervolgens tot wel vier verschillende offertes van boekhouders uit jouw regio. Zo kun je gemakkelijk de beste boekhouder voor jouw situatie vinden. 

Omzet gaat over alle inkomsten die een bedrijf heeft binnengekregen in een bepaalde periode. 

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn