Wat is nettowinst?

Als bedrijf heb je natuurlijk als doel om winst te maken. Als je geen winst maakt kan je bedrijf niet blijven bestaan en is de kans groot dat je failet gaat. In een eerder artikel hebben we het gehad over wat brutowinst is en in dit artikel gaan we het hebben over wat nettowinst is. Wij zullen eerst het begrip nettowinst uitleggen en vervolgens zeggen hoe je het makkelijkste de nettowinst kunt berekenen. 

Nettowinst

De nettowinst is heel belangrijk. De nettowinst is de winst die je overhoudt nadat je alle kosten van je omzet hebt afgetrokken. De nettowinst kun je dus echt aan jezelf uitbetalen of natuurlijk herinvesteren. 

Om de nettowinst te kunnen bereken moet je eerst weten hoeveel omzet je hebt gemaakt. Als je de omzet weet trek je hier de inkoopwaarde van de omzet van af. De uitkomst hiervan staat ook wel bekend als de brutowinst. Als je alle resterende kosten van de brutowinst aftrekt zoals salariskosten, autokosten en marketingkosten kom je op de nettowinst uit. Als ondernemer betaal je inkomstenbelasting over je nettowinst. 

Voorbeeld nettowinst berekenen. 

Als je de nettowinst wilt bereken, heb je dus een aantal gegevens nodig dit zijn: 

  • De gemaakte omzet
  • De inkoopwaarde van de omzet
  • Alle andere totale bedrijfskosten. 

Voorbeeld: Een bakker verkoopt in 1 dag 420 broden voor € 2,50 exclusief de btw. De inkoopprijs van deze broden is € 5,- per 10 broden. Verder heeft de bakker nog andere kosten zoals het personeel dat betaald moet worden die achter de balie staat. Het personeel dat achter de balie staat kost € 80,- per dag. Verder huurt de bakker een pand wat omgerekend € 100,- per dag kost. Doordat de bakker lokaal is heeft de bakker geen marketingkosten en gaat de reclame mond op mond.

Stap 1: Omzet berekenen

De eerste stap is de omzet van de bakker berekenen. 

Omzet berekenen door: Afzet * Verkoopprijs = Omzet

Omzet: 420 stuks * € 2,50 = € 1.050 omzet in één dag.

Let op: Je rekent altijd met de omzet exclusief de btw. Je rekent altijd exclusief btw omdat je de btw direct moet afdragen aan de belastingdienst met de omzetbelasting. De btw draagt dus niet bij aan je bedrijfsresultaat. 

Stap 2: Brutowinst berekenen

De tweede stap is het berekenen van de brutowinst.

Brutowinst berekenen door: Omzet – Inkoopwaarde omzet

Inkoopwaarde omzet: 420 broden / 10 = 42 * € 5 = € 210

Omzet: € 1.050

Brutowinst € 1.050 – € 210 = € 840 

Stap 3: Bedrijfskosten berekenen

Om de nettowinst te kunnen berekenen moeten eerst alle overige kosten berekend worden. De overige kosten zijn: Personeelskosten á € 80 en huur pand á € 100. 

Bedrijfskosten: € 80 + € 100 = € 180

Stap 4: De nettowinst berekenen

Nu de brutowinst bekend is kan er begonnen worden aan de laatste stap. De laatste stap is het berekenen van de nettowinst. 

Nettowinst berekenen door: Brutowinst – Bedrijfskosten

Brutowinst: € 840

Bedrijfskosten: € 180

Nettowinst: € 840 – € 180 = € 660

Let op: Bij een normaal bedrijf komen er veel meer kosten bij kijken. Je moet als bakker bijvoorbeeld ook je ovens betalen en je administratie doen. 

Winstmarges berekenen

Door je brutowinst en je nettowinst te weten te komen kun je je winstmarges gaan berekenen. De winstmarge word uitgedrukt in procenten dus de getallen moeten worden omgerekend naar de procenten. Om de winstmarge te berekenen heb je nog twee keuzes: Wil je de brutowinstmarge of de nettowinstmarge berekenen? 

Brutowinstmarge: Brutowinst / Omzet * 100% 

Nettowinstmarge: Nettowinst / Omzet * 100%

Voorbeeld winstmarge berekenen

In dit voorbeeld gebruiken we de bovenstaande gegevens weer. We hebben om de brutowinstmarge te berekenen de volgende gegevens nodig:

  • Brutowinst 
  • Omzet
  • Totale omzet

De brutowinst was € 840 en de omzet was € 1.050.

Brutowinstmarge: € 840 / € 1.050 * 100% = 80% brutowinstmarge

Nettowinstmarge: € 660 / € 1.050 * 100% = 63% nettowinstmarge

Makkelijk je nettowinst berekenen

Het is natuurlijk fijn om globaal te kunnen uitrekenen wat je nettowinst precies is, maar het is nog fijner om altijd een precies overzicht te hebben van wat je nettowinst is. Om dit makkelijk te kunnen berekenen zijn boekhoudprogramma’s zeer geschikt. Boekhoudprogramma’s zijn al vaak gratis te gebruiken voor een simpele administratie. Hou je niet van getallen? Schakel dan een boekhouder in. Een boekhouder kun je gemakkelijk vinden op onze website. Je vraagt bij ons een offerte aan en ontvangt tot wel vier verschillende offertes van boekhouders uit jouw regio. 

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn

Relevante artikelen

Wat is een jaarrekening?

Wat is een jaarrekening?

Een jaarrekening is een financieel verslag dat eenmaal per jaar door een onderneming wordt opgesteld en vrijgegeven. Het overzicht bevat informatie over de inkomsten, uitgaven

Lees verder »
Wat zijn kortlopende schulden?

Wat zijn kortlopende schulden?

Kortlopende schulden zijn schulden die korter zijn dan 1 jaar. Dit kunnen zaken zijn als kortlopende leningen, te betalen rekeningen en werknemerslonen. Door deze verplichtingen

Lees verder »
wat is een debiteur

Wat is een debiteur?

Een debiteur is een klant die een factuur van jou heeft ontvangen, maar deze nog niet heeft betaald. Als dit het geval is word dit

Lees verder »