Wat is een voorlopige aanslag over inkomstenbelasting?

Een voorlopige aanslag is een nog niet definitieve aanslag van de belastingdienst die je zelf moet aanvragen. De belastingdienst stuurt deze gegevens op basis van de gegevens die bij de belastingdienst bekend zijn. Hierdoor kan je voorlopige aanslag een hele verrassing zijn als je meer of minder bent gaan verdienen. Een voorlopige aanslag is dus gebaseerd op de gegevens die bij de belastingdienst bekend zijn.

Voorlopige aanslag corona 

Veel inkomens van mensen zijn veranderd door corona. Zo is de kroegbaas een stuk minder gaan verdienen in coronatijd en zal de aanslag niet helemaal kloppen. De aanslag die je krijgt, is dan waarschijnlijk gebaseerd op het inkomen voor coronatijd die een stuk hoger was voor de coronatijd. 

Oneens met de voorlopige aanslag

Als je het oneens bent met de voorlopige aanslag doordat bijvoorbeeld je loon meer of minder is geworden dan kun je je huidige situatie doorgeven op de website van de belastingdienst. De belastingdienst zal deze wijzigingen dan vervolgens goed of fout keuren. Als je wijzigingen worden goedgekeurd word de voorlopige aanslag aangepast door de belastingdienst en hoef je de oude aanslag dus niet meer te betalen.

Hulp met de voorlopige aangifte

Als je hulp nodig hebt met dit soort zaken is een boekhouder zeer geschikt. Het vak van de boekhouder is dit soort dingen en de boekhouder kan je hier alles over vertellen en dit ook voor jou doen. Als je op zoek bent naar een boekhouder kun je via ons een offerte aanvragen. Naar aanleiding van de offerte aanvraag ontvang je tot wel vier offertes van verschillende boekhouders uit jouw regio. Dit is geheel gratis en vrijblijvend dus aanvragen kan altijd. 

Opties voorlopige aanslag 

Als je de voorlopige aanslag binnenkrijgt zijn er altijd twee mogelijkheden: Of je moet belasting betalen of je krijgt geld terug. Geld terugkrijgen kan bijvoorbeeld zijn als je onder box 1 verdiend of omdat je veel loonheffing terugkrijgt. 

 

Je moet belasting betalen 

Je moet belasting betalen over je inkomsten of over je vermogen. Hoeveel je precies moet betalen aan de belastingdienst is terug te vinden in de voorlopige aanslag die je opgestuurd krijgt van de belastingdienst. Belasting betalen gaat als volgt:

  1. Je bekijkt je voorlopige aanslag en bekijkt of je belasting moet betalen of dat je belasting terugkrijgt. 
  2. Als de voorlopige aangifte niet goed is, ga je naar de website van de belastingdienst en geef je je juiste inkomsten op die belast moeten worden. Als deze wijzigingen worden goedgekeurd kun je verder naar stap 3.
  3. Ben je eens met het aanslagbedrag en klopt het allemaal? Dan kun je gaan betalen. Je kunt kiezen om in termijnen te betalen of in één keer. Als je het gehele bedrag in één keer en op tijd betaald krijg je korting op je belasting.

 

Je krijgt geld terug van de belastingdienst

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je geld terugkrijgt van de belastingdienst. Het geld wat je terugkrijgt, is vaak de loonheffing op je loon. Als je onder een bepaald bedrag verdiend heb je het recht om deze loonheffing terug te krijgen. Let wel goed op naar welke rekening de belastingdienst het geld overmaakt. Je kunt zien naar welke rekening het geld gaat op je belastingdienst account. 

wat is voorlopige aanslag

Waarom zou ik voorlopige aanslag opvragen?

Voorlopige aanslag moet je aanvragen bij de belastingdienst, maar waarom zou je dit eigenlijk doen? Vaak hebben mensen twee redenen om de voorlopige aanslag aan te vragen. De voornaamste reden is dat mensen het fijn vinden om niet in één keer een groot bedrag te hoeven betalen. Door de voorlopige aanslag aan te vragen weet je precies hoeveel je moet betalen en kun je vast beginnen met het afbetalen van je belasting. De tweede reden om een voorlopige aanslag aan te vragen is dat je geld terugkrijgt van de belastingdienst en dat je dit geld graag wilt ontvangen. 

 

Definitieve aanslag 

Een voorlopige aanslag is iets anders dan een definitieve aanslag. Een voorlopige aanslag kun je maandelijks aanvragen zodat je belasting wordt opgehakt in stukjes. Een definitieve aanslag ontvang je één keer per jaar. Je betaalt je definitieve aanslag altijd van een jaar eerder. Doordat je dit geld dus heel lang aan de kant moet laten staan is het voor veel mensen handig om een voorlopige aanslag op te vragen. Zo hoeven ze niet in één keer heel veel geld te betalen. 

 

Voorbeeld: Voor 1 mei 2022 moet je de aanslag doen over heel 2021. Hierbij moet je dus belasting betalen over geld dat je een jaar geleden hebt verdiend. Hierdoor kan de definitieve aanslag voor sommige mensen als een verrassing komen. 

 

Weten hoeveel je kan verwachten van je persoonlijke aanslag

Je kunt ook je voorlopige aanslag doen en vervolgens bij stap 3 stoppen. Door alles in te vullen tot stap 3 weet je hoeveel voorlopige aanslag je moet betalen. Hierdoor kun je het vervolgens niet aanvragen, maar weet je wel hoeveel je moet betalen. Doordat je weet hoeveel je moet betalen kun je dit geld bijvoorbeeld vast aan de kant zetten op een speciale rekening. 

Hoe moet je voorlopige aanslag aanvragen? 

Ga naar de website van de belastingdienst en zoek voorlopige aanslag aanvragen. Loop vervolgens door alle stappen heen. Naar aanleiding van het invullen van je gegevens ontvang je je voorlopige aanslag. 

De voorlopige aanslag is de nog niet definitieve aanslag die je kunt aanvragen om eerder je belasting te kunnen betalen. 

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn

Gerelateerde artikelen

Wat zijn kortlopende schulden?

Wat zijn kortlopende schulden?

Kortlopende schulden zijn schulden die korter zijn dan 1 jaar. Dit kunnen zaken zijn als kortlopende leningen, te betalen rekeningen en werknemerslonen. Door deze verplichtingen

Lees verder »
wat is een debiteur

Wat is een debiteur?

Een debiteur is een klant die een factuur van jou heeft ontvangen, maar deze nog niet heeft betaald. Als dit het geval is word dit

Lees verder »
wat zijn crediteuren

Wat zijn crediteuren

Crediteuren zijn consumenten of bedrijven die nog geld van jou krijgen. Crediteuren zijn vaak terug te vinden op de balans en worden ook wel schuldeisers

Lees verder »