Wat is de kleineondernemersregeling (KOR)?

Kleine ondernemers kunnen vaak gebruik maken van de kleineondernemersregeling. De kleineondernemersregeling is een regeling voor ondernemingen die een omzet onder de € 20.000 per jaar hebben. Als een onderneming gebruik maakt van deze regeling word de ondernemer vrijgesteld van de btw. De btw-belasting staat ook wel bekend als de omzetbelasting. 

Hoe werkt de kleineondernemersregeling 

Een gewone ondernemer zou btw rekenen op zijn facturen. Als je gebruik maakt van de KOR rekenen je geen btw en betaal je ook geen btw. Tijdens de omzetbelasting hoef je dus geen btw te betalen, maar je krijgt ook niets terug. Het is dus verstandig als ondernemer om eerst te gaan rekenen of dit voor jou als ondernemer voordelig is. 

 

Moet je aangifte doen 

Je moet wel gewoon al je andere aangiftes blijven doen als je gebruik maakt van de KOR. De belastingdienst wil nog steeds weten hoeveel inkomsten je dit jaar hebt gehad. Het is natuurlijk niet gek dat je inkomstenbelasting moet betalen. Ieder werkend mens in Nederland moet deze belasting betalen. Voor particulieren is het vaak alleen een kwestie van het opgeven van de loonstroken en voor ondernemers is dit vaak  ingewikkelder. Daarom kiezen veel ondernemers ervoor om een boekhouder in te huren. 

 

Omzet berekenen

De € 20.000 waar je onder moet zitten is de netto omzet. Dit is dus de omzet exclusief de btw. Als je gebruik maakt van de KOR en facturen stuurt zonder de BTW dan kun je de facturen gewoon bij elkaar optellen totdat je uitkomt op de € 20.000. Met de netto omzet wordt niet de omzet bedoeld minus de kosten, maar echt de omzet exclusief de btw. Winst en verliest, heeft niets te maken met de kleineondernemersregeling. 

Voor wie is de KOR geschikt

Als startende ondernemer met een omzet onder de € 20.000 wil je waarschijnlijk niet te veel kosten maken. Als je gebruik maakt van de kleineondernemersregeling dan hoef je geen omzetbelasting te betalen. Dit scheelt dus weer in administratiekosten. 

De KOR is geschikt voor startende ondernemers die aan particulieren leveren. Waarom? Omdat als je aan bedrijven levert de bedrijven vaak de btw willen terugvragen. Als ze geen btw kunnen terugvragen is je kostprijs voor het bedrijf dus hoger. Dit hoeft dus niet erg te zijn, maar je bent wel direct 21% duurder in verhouding met de concurrent. Doordat je duurder bent verlies je dus concurrentievoordeel op het gebied van de prijs. 

Als je geen hoge inkoopkosten hebt gemaakt is de KOR ook geschikt. Als je bijvoorbeeld grote investeringen in je bedrijf hebt gedaan kun je ook veel btw terugvragen. Als je gebruik maakt van de KOR kun je deze btw ook niet terugvorder. Reken dus altijd globaal of je btw moest betalen of dat je btw zou terugkrijgen.

Als je bijvoorbeeld een auto op de zaak of fiets op de zaak aanschaft kan je een groot bedrag aan btw terugvorderen. Als je gebruik maakt van de KOR regeling kan dit dus niet. 

Wat is de kleineondernemersregeling (KOR)

Nadelen KOR:

 • Omzetlimiet
 • Verlies van concurrentievoordeel zakelijke klanten
 • Je kan geen btw terugvorderen
 • Je verliest concurrentievoordeel op het gebied van de prijs

Voordelen KOR

 • Minder administratie
 • Meer winst doordat er geen 21% of 9% belasting betaald dient te worden
 • Geen omzetbelasting te betalen

Het grote voordeel is dus dat je je ten eerste geen zorgen hoeft te maken over het doen van omzetaangifte en ten tweede dus geen 21% hoeft af te dragen over je verkopen. Hierdoor maak je als starter dus minder kosten en hou je meer geld over om je bedrijf meer op te bouwen.  

Wanneer KOR gebruiken

 • Je mag gebruik maken van de KOR in elke bedrijfsvorm zoals: een eenmanszaak, vof of bv
 • De KOR mag gebruikt worden voor natuurlijke personen als rechtspersonen. Natuurlijke personen zijn bedrijven zoals een eenmanszaak, vof, maatschap of stichting. Een rechtspersoon is een bv. Bij een rechtspersoon is het bedrijf aansprakelijk, niet de persoon. 
 • Je netto omzet moet minder dan € 20.000 bedragen. 
 • Je bedrijf moet jonger zijn dan 3 jaar. Nadat je bedrijf 3 jaar bestaat, mag er geen gebruik worden gemaakt van de kleine ondernemingregeling. 

 

Gebruik maken van de KOR?

Als je gebruik wilt maken van de KOR kun je dit opgeven bij de belastingdienst. Je kunt ervoor kiezen om dit zelf te doen, maar wij adviseren zeker om te overleggen met je boekhouder wat het verstandigste is voor jouw situatie. De meeste bedrijven hebben namelijk ook de ambitie om te groeien en dan kan mogelijk die € 20.000 per jaar in de weg staan. Ook kun je geen btw terugvragen. Dit kan soms wel flink oplopen als je bijvoorbeeld een boekhouder hebt of een kantoor.

KOR kleineondernemersregeling

Aanmelden voor de KOR

Als je gebruik wilt maken van de KOR moet je dit aanvragen bij de belastingdienst. Dit gaat dus niet vanzelf, maar moet je via hun website aanvragen. Als je je aanvraag hebt gedaan zal de belastingdienst eerst beoordelen of je geschikt bent voor de KOR. Je krijgt vaak binnen 4 weken reactie van de belastingdienst of je aanvraag is goedgekeurd of niet. Als je aanvraag is geaccepteerd mag je dus geen btw meer rekenen en hoef je geen btw aangifte meer te doen. 

Waar vind ik een boekhouder?

Heb je nog geen boekhouder? Dan kun je die op onze website-aanvragen. Je vraagt een offerte aan en je ontvang tot wel vier verschillende offertes van boekhouders uit jouw regio. Dit is helemaal gratis en vrijblijvend! Vraag nu een offerte aan

De afkorting KOR staat voor: Kleine ondernemersregeling. Dit is een regeling voor startende ondernemers. 

De kleine ondernemersregeling is een regeling dat je onder de € 20.000 omzet per jaar geen omzetbelasting hoeft te doen als beginnende ondernemer. 

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn