Wat is brutowinst?

Het hoofddoel van de meeste ondernemingen is om winst maken. Bij een stichting of vereniging is dit niet het hoofddoel, maar bij de rest wel. Winst bij een bedrijf wordt gemaakt door producten of diensten te verkopen. De brutowinst is de omzet minus de inkoopwaarde van de omzet. 

Brutowinst

Brutowinst is de winst waar de bedrijfskosten nog niet van de omzet zijn afgetrokken. Enkel de inkoopkosten zijn er bij de brutowinst afgehaald. De formule van brutowinst word dan als volgt: 

Brutowinst formule: Omzet – Inkoopwaarde van de omzet = Brutowinst

Brutowinst berekenen voorbeeld

Een witgoed winkel verkoopt 5 wasmachines met een verkoopprijs van € 1.000,- exclusief btw. De inkoopprijs van één wasmachine is € 500. We hebben nu dus de volgende gegevens:

  • 5 wasmachines á € 1.000,- verkocht
  • Wasmachine inkoop prijs van € 500,- per stuk

Dus de omzet van de onderneming was 5 * € 1000 = € 5.000,- met een inkoopprijs van 5* € 500,- = € 2.500.

Brutowinst = € 5.000 – € 2.500 = € 2.500

Waar rekening mee houden?

Als je je brutowinst hebt, berekent weet je dus nog vrij weinig over je winst. Naast de inkoopkosten heb je als bedrijf veel meer kosten zoals: Marketingkosten, kantoorkosten en personeelskosten. Als je al deze bedrijfskosten van de brutowinst aftrekt krijg je de nettowinst. De brutowinst wordt onder anderen gebruikt in de exploitatiebegroting en de winst en verlies rekening. Als je je brutowinst weet je dus hoeveel kosten je kunt maken om geen verlies te maken of winst te maken. 

Brutowinst makkelijk berekenen 

Je kunt makkelijk je brutowinst berekenen met verschillende boekhoudprogramma’s. In deze programma kun je je facturen inboeken en door dit inboeken worden automatisch zaken zoals de balans opgesteld. De meeste boekhoudprogramma’s zijn geheel gratis al te gebruiken. Wil je weten welk boekhoudprogramma het beste is? Vergelijk dan alle boekhoudprogramma’s op onze website. 

De brutowinst is de omzet - de inkoopkosten van de omzet. 

De nettowinst is de brutowinst - de bedrijfskosten. 

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn

Gerelateerde artikelen

Wat is een jaarrekening?

Wat is een jaarrekening?

Een jaarrekening is een financieel verslag dat eenmaal per jaar door een onderneming wordt opgesteld en vrijgegeven. Het overzicht bevat informatie over de inkomsten, uitgaven

Lees verder »
Wat zijn kortlopende schulden?

Wat zijn kortlopende schulden?

Kortlopende schulden zijn schulden die korter zijn dan 1 jaar. Dit kunnen zaken zijn als kortlopende leningen, te betalen rekeningen en werknemerslonen. Door deze verplichtingen

Lees verder »
wat is een debiteur

Wat is een debiteur?

Een debiteur is een klant die een factuur van jou heeft ontvangen, maar deze nog niet heeft betaald. Als dit het geval is word dit

Lees verder »