Begin met vergelijken

BoekhouderNu logo

Vergelijk nu GRATIS boekhouders uit uw regio op BoekhouderNu.nl. Ontvang binnen 24 uur tot 5 offertes van verschillende boekhouders. Bespaar tijd en geld met BoekhouderNu. 

Inhoud 'Verschil boekhouder en accountant'

Verschil tussen boekhouder en accountant

Boekhouder en accountants worden vaak met elkaar verwart, maar wat zijn de overeenkomsten tussen een boekhouder en een accountant en wat zijn de verschillen tussen een boekhouder en een accountant? Wij leggen je het in dit artikel haarfijn uit wat de verschillen zijn. 

Overeenkomsten boekhouder en accountant

Een boekhouder en een accountant houden zich beide bezig met de financiële administratie van je onderneming. Onder je financiële administratie vallen zaken als het bijhouden van je omzet, kosten en je winst. Deze zaken zijn weer op te delen in specifieke diensten die een boekhouder of een accountant levert dit zijn: Jaarrekening opstellen, aangifte inkomstenbelasting, aangifte omzetbelasting, aangifte vennootschapbelasting en je salarisadministratie. 

Ook houden boekhouders en accountants zich beide bezig met fiscale zaken zoals aftrekposten van een auto van de zaak en het afschrijven van bedrijfsmiddelen. 

verschil boekhouder en accountant

Verschillen tussen boekhouder en accountant

Nu je de overeenkomsten kent gaan we je vertellen wat nou precies de verschillen zijn tussen een boekhouder en een accountant. Er zijn drie primaire verschillen die een boekhouder en een accountant van elkaar onderscheiden dit zijn: 

  • Boekhouder is enkel voor kleinere bedrijven
  • Accountant is een beschermd beroep
  • Accountant is aansprakelijk

Boekhouder is voor kleinere bedrijven

Het grote verschil tussen een boekhouder en een accountant is dat een boekhouder enkel voor kleine bedrijven is. Als een bedrijf een bepaalde grootte bereikt is de onderneming verplicht om een accountant te nemen. Een accountant is dus voornamelijk bedoeld voor grote bedrijven. 

Wanneer is een accountant verplicht?

Een accountant wordt verplicht als je onderneming een bepaalde grootte bereikt. Deze grootte wordt bepaald door 3 maatstaven:

  • Meer dan 50 medewerkers
  • Balanstotaal van meer dan 6 miljoen euro
  • Netto-omzet van meer dan 12 miljoen euro

Als je bedrijf voldoet aan twee van deze drie eisen is je bedrijf verplicht om een accountant in dienst te nemen. Je mag dus geen boekhouder meer nemen als je onderneming deze bedrijfsgrootte heeft bereikt. 

boekhouder en accountant verschil

Wat voor soort bedrijf heb je?

Als je een bedrijf hebt kun je in 3 categorieën vallen:

  • Microbedrijf: Minder dan 10 medewerkers en jaaromzet van maximaal 2 miljoen of een balanstotaal van onder de 2 miljoen euro. 

Microbedrijven hebben dus vaak een boekhouder nodig en geen accountant. 

  • Kleinbedrijf: Minder dan 50 medewerkers en een netto jaar omzet van 10 miljoen en een balanstotaal onder de 10 miljoen euro.

Voor een kleinbedrijf is dus ook een boekhouder geschikt en is een accountant niet verplicht.

  • Middelgroot bedrijf: Minder dan 250 medewerkers, een jaaromzet van maximaal 50 miljoen euro en een balanstotaal minder dan 43 miljoen euro. 

Voor een middelgroot bedrijf is een accountant dus wel verplicht. 

Let wel op dat je als klein bedrijf ook een accountant kan nemen, maar dat het niet verplicht is. Een accountant is vaak duurder omdat een accountant meer kwalificaties heeft dan een boekhouder. 

Accountant is een beschermd beroep

Eigenlijk iedereen kan zichzelf boekhouder noemen en zich inschrijven bij de KVK als boekhouder. Om te beginnen als boekhouder en jezelf een boekhouder noemen zijn geen papieren nodig. Daarom is het verstandig om bij een boekhouder te vragen naar de ervaringen of de kwalificaties. Als je bij ons een offerte aanvraagt hoef je hier niet naar om te kijken, dit doen wij voor je. Wij bieden enkel de beste boekhouders uit de regio aan. Boekhouders met slechte reviews of met weinig ervaring staan niet in ons systeem. 

Vaak is het aan te raden om in gesprek te gaan met een boekhouder voordat je akkoord gaat met de offerte. Bij ons ga je eerst in gesprek en naar aanleiding van dit gesprek wordt er een offerte uitgebracht. Ook nemen meerdere boekhouders contact met je op zodat je boekhouders met elkaar kunt vergelijken. 

Titels van een accountant

Een accountant is een speciale titel die kan worden behaald met een diploma en een speciaal traject. Als je accountant wilt worden moet je eerst een bachelor diploma halen. Na het behalen van dit diploma ga je nog een traject in om je AA titel te behalen. Vaak bestaat dit traject uit een theorie en een praktijk gedeelte. Om de titel accountant te dragen gaat dus jaren aan studie vooraf. 

De tweede titel die je kan behalen als accountant is de RA titel. Deze titel verkrijg je als je een universitaire bachelor hebt behaald. Naar aanleiding van het behalen van deze bachelor moet je ook nog een praktijkopleiding en theorieopleiding doen. 

Ook is een accountant verplicht om zichzelf te blijven doorontwikkelen. Hierom zijn cursussen verplicht voor een accountant. 

Conclusie: Een accountant is een beroep waar jaren studie aan vooraf gaan. Ook is een accountant verplicht om op de hoogte te zijn van de nieuwste trends. Een boekhouder kan iedereen zich noemen, hier is geen enkele kwalificatie voor nodig. 

Accountant is aansprakelijk

Ook zit er verschil in aansprakelijk van een boekhouder of een accountant. Een accountant is namelijk altijd aansprakelijk en een boekhouder niet.

Een boekhouder is niet altijd aansprakelijk voor de financiële schade die hij aanricht. Wel kiezen de meeste boekhouders ervoor om wel aansprakelijk gesteld te worden en sluiten hierom een aansprakelijkheidsverzekering af. Als je wilt weten of een boekhouder aansprakelijk is voor de schade die hij aanricht, kun je de algemene voorwaarden van de boekhouder lezen. De algemene voorwaarden wordt vaak meegestuurd met een offerte omdat dit ook een afweegfactor kan zijn of je voor deze boekhouder kiest of niet.

Een accountant is wettelijk verplicht een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. De fouten die een accountant maakt kun je dus altijd verhalen op de accountant.  

Boekhouder is goedkoper

Meestal is een boekhouder goedkoper dan een accountant. Een boekhouder kost gemiddeld rond de € 60 per uur en een accountant kost al snel tussen de € 80 en € 120 euro per uur. Meer weten over kosten? Lees dan: Wat kost een boekhouder.

Omdat een accountant veel meer opleiding nodig heeft, heeft een accountant specialistischere kennis waardoor een accountant een hoger uurloon kan vragen. Ook draagt een accountant een grote verantwoordelijkheid voor bedrijven omdat een accountant altijd aansprakelijk gesteld kan worden. 

Hoe vind ik de beste boekhouder of accountant

Nu je de verschillen weet tussen een boekhouder en een accountant weet je welke voor jou het meeste geschikt is en kun je een offerte aanvragen. Dit kan op onze website. Op onze website vraag je een offerte aan en ontvang je tot wel 4 offertes van verschillende boekhouders uit jouw regio. Hierdoor maak je gegarandeerd de beste keuze. Een offerte aanvragen is helemaal gratis en vrijblijvend. 

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn

Ja, bij bedrijven met meer dan 50 medewerkers, balanstotaal van meer dan 6 miljoen euro en een netto-omzet van meer dan 12 miljoen euro. 

Boekhouder is voor kleinere bedrijven, een accountant is een beschermde titel die alleen kan behaald worden met jaren lange studie en een accountant is altijd aansprakelijk. 

Een accountant kost gemiddeld tussen de € 80 en € 180 per uur.

Lees ook op BoekhouderNu