Begin met vergelijken

BoekhouderNu logo

Vergelijk nu GRATIS boekhouders uit uw regio op BoekhouderNu.nl. Ontvang binnen 24 uur tot 5 offertes van verschillende boekhouders. Bespaar tijd en geld met BoekhouderNu. 

Inhoud 'Fiets van de zaak nemen of privé aanschaffen"'

Heb je specifieke vragen over een auto op de zaak nemen? Een boekhouder kan je hier perfect bij helpen. Vraag begin met vrijblijvend vergelijken van boekhouders op onze website.

Fiets van de zaak

Per 1 januari 2020 is de regeling voor ondernemers en werkgevers veranderd over een fiets van de zaak. Het nemen van een fiets op de zaak is makkelijker geworden en hierom kiezen veel ondernemers en zzp’ers voor een fiets op de zaak, maar hoe werkt dit precies? In dit artikel leggen wij jou uit hoe dit precies werkt en waar je rekening mee moet houden als je een fiets op de zaak wilt aanschaffen. 

Hoe werkt een fiets op de zaak nemen?

Je wilt een fiets op de zaak aanschaffen, maar hoe werkt dit? Een fiets op de zaak nemen maakt het mogelijk om een fiets zakelijk aanschaffen en deze vervolgens voor zakelijke doeleinden te gebruiken. Het voordeel van een fiets op de zaak nemen in plaats van een auto op de zaak nemen is dat je weinig kosten aan een fiets hebt. Je bent niet verplicht om een verzekering af te sluiten en je hebt geen dure onderhoudsbeurten. Ook is een fiets een duurzaam alternatief voor de auto. 

Mag ik een fiets van de zaak privé gebruiken?

Als je een mooie fiets hebt gekocht op de zaak mag je deze dan ook privégebruiken? Voor bijvoorbeeld de boodschappen of een voor een fietstocht in je vrije tijd? Met een fiets op de zaak is het zeker toegestaan om de fiets ook privé te gebruiken. Wel betaal je bij privé gebruik 7% bijtelling per jaar. De regel is: Als je een fiets meer dan 10% zakelijk gebruikt mag je de fiets op de zaak nemen. Gebruik je de fiets minder dan 10% voor zakelijke doeleinden dan moet je de fiets op je privé zetten. 

fiets van de zaak

Bijtelling fiets op de zaak

Over een fiets op de zaak betaal je ook bijtelling. De bijtelling die je betaald is gemiddeld 7% over het aankoopbedrag van de fiets. Als de fiets € 1500 heeft gekost exclusief BTW betaal je € 105 aan bijtelling per jaar.  Let op: Deze 7% betaal je alleen als je de fiets op de zaak ook privé gebruikt. 

Kosten van een fiets op de zaak

Als je een fiets aanschaft moet je rekening houden met een aantal kosten: De aanschafkosten van de fiets, onderhoudsbeurten, reparaties en wellicht een verzekering. Hoeveel de aanschafkosten van een fiets op de zaak zijn is sterk afhankelijk van wat voor fiets je wilt hebben. Je hebt elektrische fietsen, normale fietsen en speedpedelec fietsen. Als je als ondernemer een fiets aanschaft op de zaak kun je 21% BTW terugvragen bij de belastingdienst. Bekijk dus als ondernemer altijd naar de bedragen exclusief de BTW. 

Jou fiscale voordelen door een fiets op de zaak

Als ondernemer is een fiets op de zaak kopen heel erg voordelig. De overheid heeft aantrekkelijke regels gemaakt voor een fiets kopen op de zaak. Dit heeft als voornaamste reden dat een fiets op de zaak een duurzaam vervoermiddel is.  

 

Omdat je een fiets op de zaak aanschaft en een fiets in het btw-hoog tarief valt, kun je 21% terugvragen bij de belastingdienst. Als je fiets dus € 1.500 heeft gekost dan betaal je dus € 1239,67 uiteindelijk voor de fiets. Ook kun je als zzp’er gebruik maken van de investeringaftrek. Als je minimaal een bedrag van € 2.301 investeert, kun je nog eens 28% aftrekken van het bedrag exclusief de btw. 

fiets op de zaak

Fiets van de zaak op de balans

Een fiets van de zaak zet je als ondernemer ook op de balans. Je zet het gehele bedrag van de fiets op de balans. Elk jaar kun je een bepaald bedrag afschrijven van de fiets tot de fiets helemaal is afgeschreven. Vaak worden fietsen op de zaak afgeschreven over 5 jaar tijd. Als je dus een fiets van € 1.500 hebt aangeschaft die je afschrijft over 5 jaar schrijf je dus € 300 af per jaar. Zo is de fiets in jaar 1 € 1500 waard en jaar 2 is de fiets op de balans nog € 1200 waard.

Geen reiskostenvergoeding door fiets

Als je een fiets op de zaak neemt en je wordt ingehuurd als zzp’er kun je soms nog steeds een kilometer vergoeding ontvangen. Vraag dus altijd na bij je opdrachtgever of dit van toepassing is bij het bedrijf waar je voor werkt. 

Personeel fiets van de zaak geven

Als je personeel hebt, kun je je personeel natuurlijk ook een fiets van de zaak geven. Maak duidelijke afspraken met je personeel wat ze wel en niet betalen. Dit ligt er voornamelijk aan of je personeel de fiets ook privé gebruikt. Als dit het geval is moet je dus 7% bijtelling betalen. Ook kun je overwegen om je personeel zelf het onderhoud te laten betalen als je personeel de fiets ook privé gebruikt. 

fietsen zzp'er

Aandachtspunten fiets op de zaak

Als je aan het overwegen bent om een fiets op de zaak te nemen moet je wel nog rekening houden met een aantal aandachtspunten. Dit zijn:

  • Als je de fiets minder dan 10% zakelijk gebruikt moet je de fiets privé aanmerken. Dit betekend dus ook dat je hem niet zakelijk mag aanschaffen. 
  • Je moet de fiets meer dan 10% van de keren zakelijk gebruiken. 
  • Als je fiets ook privé gebruikt moet je 7% bijtelling betalen over het aankoopbedrag. 

Ik heb hulp nodig met een fiets van de zaak

Als je hulp nodig hebt met dit soort vraagstukken is het verstandig om een boekhouder in te huren. Op BoekhouderNu kun je een boekhouder offerte aanvragen. Je ontvangt vervolgens tot wel vier offertes van verschillende boekhouders uit jouw regio. 

Kleinschaligheidsinvesteringaftrek

Als je een bepaalde grootte hebt als bedrijf dan kun je gebruik maken van de kleinschaligheidsinvesteringaftrek (KIA). Hierbij kun je een deel van het aanschafbedrag terugvorderen. Deze regeling is bedoeld voor kleine ondernemers. 

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn

Als je een fiets zakelijk koopt, mag je de BTW van 21% terugvragen bij de belastingdienst.