Begin met vergelijken

BoekhouderNu logo

Vergelijk nu GRATIS boekhouders uit uw regio op BoekhouderNu.nl. Ontvang binnen 24 uur tot 5 offertes van verschillende boekhouders. Bespaar tijd en geld met BoekhouderNu. 

Inhoud 'Welke autokosten aftrekbaar als ZZP'er"'

Heb je specifieke vragen over autokosten als bedrijf of als ZZP’er? Een boekhouder kan je hier perfect bij helpen. Vraag begin met vrijblijvend vergelijken van boekhouders op onze website.

Welke autokosten aftrekbaar als zzp’er

Als je zzp’er bent kun je er voor kiezen om een auto op de zaak te nemen. Als je een auto op de zaak neemt komen naast de aanschafkosten of de huurkosten ook andere kosten kijken. Welke kosten mag je wel en niet aftrekken als zzp’er? In dit artikel kom je hier alles over te weten. 

 

Als zzp’ers heb je een aantal opties. Voor elke optie is weer een andere regeling. Voor autokosten aftrekken zijn twee mogelijkheden:

  • Je rijdt zakelijk in je privé auto 
  • Je rijdt zakelijk in je zakelijke auto

Je rijdt zakelijk in je privé auto

Als je zakelijk rijdt in je privé auto kan je de auto niet afschrijven op de zaak. Als je in een auto rijdt wordt de auto namelijk elke kilometer minder waard. Dit komt doordat de kilometerstand hoger wordt en de onderdelen steeds meer verslijten. Je mag hierom van de belastingdienst € 0,19 terugvragen per gereden kilometer. 

Deze € 0,19 geld niet alleen voor de auto. Ook kun je € 0,19 rekenen als je loopt, fietst of scooter rijdt. Deze € 0,19 per kilometer kun je van je winst aftrekken. Hierdoor betaal je dus minder winstbelasting. 

Omdat de belastingdienst wel zeker wilt weten dat je daadwerkelijk het aantal opgegeven kilometers hebt gereden of gelopen ben je verplicht je kilometers te noteren. Dit noteren van je kilometers wordt je rittenregistratie genoemd. De belastingdienst kan hier naar vragen als je je kilometers gaat aftrekken. 

autokosten zzp

Wat zit er in de € 0,19 verwerkt?

€ 0,19 per kilometer klink natuurlijk best wel voordelig, maar hou er rekening mee dat in die € 0,19 alles verwerkt zit. Dit alles zijn dus:

  • Parkeerkosten 
  • Brandstofkosten
  • Onderhoudskosten
  • Verzekeringen
  • Reparaties 
  • Onderhoudsbeurten
  • Banden vervangen

Die € 0,19 kun je dus meer zien als een kleine tegemoetkoming van alle kosten die je maakt voor het rijden van je auto. Vaak bereken je je reiskosten door naar je opdrachtgever of in je prijs. Als je dit doorberekent in je reiskosten dan mag je nogsteeds die € 0,19 per kilometer opgeven bij de belastingdienst en van je winst aftrekken. Als je precies wilt weten hoe dit moet is het handig om je boekhouder te raadplegen. Heb je nog geen boekhouder en ben je benieuwd wat een boekhouder voor je kan betekenen en wat de kosten van een boekhouder zijn? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan en ontvang tot wel 4 verschillende offertes van verschillende boekhouders uit jouw regio. 

Zakelijke auto kosten terugvragen

Ook kun je er als zzp’er of ondernemer voor kiezen om de btw terug te vragen over de autokosten die je maakt. Zo kun je de btw facturen opgeven bij de belastingdienst en hier je btw over terugkrijgen. 

Kun je btw over je privé auto terugvragen?

Als je een privé auto hebt gekocht en er zakelijk in rijdt kan ik deze btw dan terugvragen? Het antwoord is simpel: Als je de auto privé aanschaft mag je de btw niet terugrvragen. Als je de auto zakelijk aanschaft dan mag je wel de btw terugvragen van de auto. 

Je rijdt zakelijk in een zakelijke auto

Als je zakelijk rijdt in een zakelijke auto dan zijn er weer andere regels dan dat je zakelijk rijdt in een privé auto. Een zakelijke auto staat op het naam van je bedrijf en niet op de naam van jou als persoon. Van deze zakelijke auto mag je alle autokosten aftrekken. Dit betekend dat je alle btw van deze kosten mag terugvragen bij de belastingdienst. Deze kosten zijn bijvoorbeeld: brandstofkosten, parkeerkosten, onderhoudskosten, reperatiekosten en waskosten.

Vaak zijn er zakelijke passen beschikbaar voor ondernemers met een zakelijke auto zodat ze gemakkelijk de btw kunnen terugvragen. Een bekende pas onder zzp’ers is een tankpas. Met een tankpas kun je alle facturen online terugvinden. Zo raak je dus nooit meer een bonnentje kwijt. Een bonnentje kwijt raken is zonde, want een bonnentje dat kwijt is kun je geen btw meer van terugkrijgen. 

auto kosten zzper

Invloed auto van de zaak op de balans

Als je een auto zakelijk aanschaft en gebruikt moet je deze auto op de balans zetten. Ook krijg je te maken met jaarlijkse autokosten zoals een APK, parkeerkosten en brandstof kosten. Een auto wordt steeds minder waard op de balans en na verloop van jaren is de auto helemaal afgeschreven. Het bedrag wat telkens overblijft op de balans na afschrijving wordt de boekwaarde genoemd. 

Het gevolg van een auto op de zaak nemen is dat je ondernemingsvermogen toeneemt. Als je een nieuwe aanschaft, heeft dit ook invloed op de winst van de onderneming, deze neemt namelijk af. 

Let op: Boetes vallen wellicht ook onder autokosten, maar boetes zijn niet aftrekbaar. 

Bijtelling betalen zakelijke auto

Als je een zakelijke auto hebt en hier alleen zakelijk in rijdt hoef je geen bijtelling te betalen. Als je ook privé rijdt in je zakelijke auto moet je wel bijtelling betalen. De grens is 500 kilometer. Als je privé meer dan 500 kilometer per jaar rijdt moet je bijtelling betalen over de auto. Bijtelling is een percentage van de aanschafwaarde van de auto. 

Btw terugvragen aanschaf auto

Als je de auto zakelijk aanschaft kan je de btw terugvragen van de auto. Dit kan ook met financial leasen van een auto. Bij financial lease betaal je de btw van de auto vooruit en deze btw kun je vervolgens gewoon weer terugvragen. 

Btw autokosten terugvragen

Als zzp’er of ondernemer kun je alle autokosten terugvragen. Onder autokosten vallen dingen zoals onderhoud, reperaties en parkeerkosten. Al deze kosten die je maakt kun je terugvragen bij de belastingdienst. Zijn hier nog eisen aan? Jazeker! Je moet wel het bonnentje hebben. 

Omdat de bonnentjes flink kunnen oplopen is het handig om een zakelijke rekening aan te vragen. Als je een zakelijke rekening hebt heb je een duidelijk overzicht van de gemaakte kosten. Vaak kun je een zakelijke rekening weer koppelen aan een boekhoudprogramma. Door je zakelijke rekening te koppelen aan een boekhoudprogramma kun je gemakkelijk zien welke bonnentjes je nog nodig hebt.

Hulp nodig administratie autokosten?

Heb je als zzp’er hulp nodig met de administratie van je autokosten? Schakel dan een boekhouder in. Op onze website kun je een offerte aanvragen en ontvang je binnen 24 uur meerdere offertes van verschillende boekhouders uit jouw regio. 

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn