Begin met vergelijken
Vergelijk nu GRATIS boekhouders uit uw regio op BoekhouderNu.nl. Ontvang binnen 24 uur tot 5 offertes van verschillende boekhouders. Bespaar tijd en geld met BoekhouderNu.
Inhoud 'Auto van de zaak nemen of privé aanschaffen"'
Heb je specifieke vragen over een auto op de zaak nemen? Een boekhouder kan je hier perfect bij helpen. Vraag begin met vrijblijvend vergelijken van boekhouders op onze website.
Auto van de zaak nemen of privé aanschaffen?
Als ondernemer kun je profiteren van vele belastingvoordelen. Als je een zakelijke aankoop doet, kun je hiervan de belasting terug vragen. Dit kan bij kleine dingen zijn, maar dit kan ook als je een auto aanschaft via de zaak. Hoe werkt een auto op de zaak nemen precies en wat zijn de regels over een auto van de zaak nemen? In dit artikel leggen wij jou dit haarfijn uit.
Gevolgen auto op de zaak
Als je besluit een auto op de zaak te nemen heeft dit gevolgen voor twee dingen: Je inkomstenbelasting en de btw die je moet betalen. Ook kun je te maken krijgen met bijtelling als je de auto op de zaak ook privé gebruikt.
Btw van een auto van de zaak
Als je een auto op de zaak aanschaft is het eerst belangrijk om te kijken of je de auto zakelijk of privé opgeeft. Als je de auto enkel zakelijk gebruikt kun je ervoor kiezen om de btw terug te vragen bij de belastingdienst. Ook kun je alle kosten die bij de auto komen kijken terugvragen bij de belastingdienst. Bij de kosten van een auto kun je denken aan het onderhoud van de auto en de brandstof. Let wel op dat boetes niet aftrekbaar zijn.
Bijtelling betalen
Hoeveel bijtelling moet ik betalen als ik een auto op de zaak heb? Dit ligt er aan of je de auto ook privé gebruikt. Als je meer dan 500 kilometers per jaar privé rijdt met je zakelijke auto dan moet je bijtelling betalen.
Bijtelling is een percentage van de aanschafprijs van de auto. Als je privé rijdt, ziet de belastingdienst dit als een vorm van inkomen. Hierdoor word je belastbaar inkomen hoger en moet je meer belasting betalen.
Veel ondernemers kiezen voor een volledig elektrische auto of een hybride auto. Vaak zijn deze auto’s het voordeligste betreft het betalen van bijtelling.
Winst verminderen door auto van de zaak
Door een auto op de zaak te nemen behaalt je onderneming minder winst. Dit komt doordat je alle autokosten op de zaak kan afschrijven zoals onderhoudsbeurten, APK, brandstofkosten en parkeerkosten. Ook word het voertuig wat je hebt aangeschaft minder waard. Het minder waard worden van een voertuig en hiervan de waarde noteren wordt afschrijven genoemd. Deze jaarlijkse afschrijvingskosten kun je ook weer aftrekken van je winst.
Doordat je minder winst maakt hoef je dus ook minder belasting te betalen over je winst omdat je winst simpelweg minder is.
Invloed auto van de zaak op inkomsten belasting
Als je een auto van de zaak aanschaft heeft dit ook invloed op hoeveel inkomsten belasting u moet betalen. Je betaalt meer inkomsten belasting als je de auto meer dan 500 kilometer privé rijdt in 1 jaar. Als je meer met de auto minder dan 500 kilometer privé rijdt moet de auto verplicht op de zaak. Als je meer rijdt, kun je er ook voor kiezen om de auto op uw privé over te schrijven.
Let goed op: Als je ervoor kiest om de auto op de zaak te houden moet je kunnen aantonen dat je daadwerkelijk minder dan 500 kilometer hebt gereden. Hierbij is de kilometerregistratie belangrijk om bij te houden. Elke kilometer die met de auto wordt gereden moet een zakelijke bestemming hebben.
Invloed auto van de zaak op de balans
Als je een auto zakelijk aanschaft en gebruikt moet je deze auto op de balans zetten. Ook krijg je te maken met jaarlijkse autokosten zoals een APK, parkeerkosten en brandstof kosten. Een auto wordt steeds minder waard op de balans en na verloop van jaren is de auto helemaal afgeschreven. Het bedrag wat telkens overblijft op de balans na afschrijving wordt de boekwaarde genoemd.
Het gevolg van een auto op de zaak nemen is dat je ondernemingsvermogen toeneemt. Als je een nieuwe aanschaft, heeft dit ook invloed op de winst van de onderneming, deze neemt namelijk af.
Je wilt een auto op de zaak, en nu?
Als je hebt besloten dat je een auto op de zaak wilt kun je gaan kijken wat de opties allemaal zijn. Je hebt eigenlijk drie verschillende opties als je een auto van de zaak wilt:
- Financial lease
- Operational lease
- Direct afrekenen
Operational lease
Met operational lease betaal je een vast bedrag per maand waarvan je een auto huurt. Je koopt hierbij geen auto, maar je huurt de auto voor een langere tijd. Vaak zitten bij deze maandelijkse huurkosten alles inbegrepen zoals de apk-beurt. Het voordeel van operational lease is dat je vaak niet vastzit aan één auto en nooit in één keer een groot bedrag hoeft te betalen voor een onverwachtse onderhoudsbeurt. Door een mooie auto te leasen kun je een goede indruk op je klanten maken. Hierom kiezen veel ondernemers voor operational lease. Doordat de auto niet van jou is hoef je de auto niet af te schrijven.
Ook is het belangrijk dat je twee soorten operational lease soorten hebt. Dit zijn namelijk: Full operational lease en netto operational lease.
Full operational lease
Bij deze lease vorm wordt alles voor jou uit handen genomen. Dit is de verzekering, onderhoud, reparaties en bijvoorbeeld nieuwe banden. Het fijne van deze vorm is dat je nul onverwachtse kosten betaald omdat je voor alles gedekt bent.
Netto operational lease
Ook heb je de vorm netto operational lease voor je auto op de zaak. Bij deze leasevorm betaal je alleen voor de auto en regel je zelf nog zaken als de verzekering en het onderhoud. Deze vorm is een stuk goedkoper, maar brengt een stuk meer geregel en risico met zich mee. Bekijk dus altijd goed wat je krijgt
Financial lease
Financial lease is een vorm van zakelijk leasen waarbij je in feite een lening aangaat bij het leasebedrijf. Je betaalt een maandbedrag en met dit bedrag betaal je de auto af. Nadat je een aantal jaar een maandbedrag hebt betaald is de auto voor jou. Financial lease is dus simpelweg het kopen van een auto op afbetaling.
Als je een auto van de zaak aanschaft en deze voor zakelijke doeleinden gebruikt kun je al deze kosten rekenen als zakelijke kosten.